De sirene gaat

Instructie:

Als de sirene gaat, dreigt er acuut gevaar. Ga zo snel mogelijk naar binnen en zet de radio of tv aan.sirene
De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meer gemeenten zijn, maar ook alleen in één wijk. Als u de waarschuwingssirene hoort, dan dreigt er dus acuut gevaar in uw omgeving.

Let op: elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur test uw gemeente of de sirene werkt.
U hoeft dan niets te doen.

Wat moet ik doen als de sirene gaat?

sirene21. Ga naar binnen
Binnen is de kans op gevaar het kleinst. Dat geldt voor iedereen. Bent u niet in de buurt van uw huis? Ga dan zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde gebouw in, zoals een kantoor of winkel.
Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven en worden opgevangen door de schoolleiding.
Zit u in de auto? Parkeer die dan en ga zo snel mogelijk ergens naar binnen. Als dat echt niet kan, zet dan de auto stil (motor en ventilatie uit) langs de kant van de weg en blijf in de auto.
Als u ziet dat anderen de sirene niet opmerken, waarschuw ze dan. Geef anderen ook de gelegenheid om bij u te schuilen.

2. Sluit ramen en deuren
Als u de sirene hoort, is er mogelijk sprake van gevaarlijke stoffen. Ga daarom zo snel mogelijk naar binnen en sluit alle ramen, deuren, roosters en andere openingen. Vergeet daarbij niet uw WTW (Warmte Terug Win) installatie UIT te zetten, deze zuigt namelijk lucht van buiten uw woning in!
Zet indien mogelijk de mechanische ventilatie uit of zet het systeem op de laagste stand.
Plak de afvoer van ventilatie en andere openingen af (met kranten of plastic).

3. Luister naar de rampenzender en volg de instructies op
Als de sirene gaat, krijgt de regionale radio de rol van officiële noodzender. Op deze zender meldt de overheid wat er aan de hand is en welk gevaar er is. Volg alle instructies op. De overheid kan ook informatie geven via  crisis.nl.

4. Weet wanneer het buiten weer veilig is
Als de sirene stopt, is de situatie niet per definitie weer veilig. Pas als u op de rampenzender heeft gehoord dat de situatie weer veilig is, kunt u ervan uitgaan dat het gevaar is geweken.